Cocktail Dresses l Fashion DNA

Standard

3

a3d3

2

a1d1

Cocktail dress или afternoon wedding dress е фустан наменет за посвечен настан, од типот на свадба. Ова лето, Fashion DNA¸ споделуваат доза елеганција, со посебна пригода, на свадбата кај сестра и на Даниела. Тие сами ги искреираа своите тоалети. Даниела со контраст меѓу жолтата и црно-белата боја, додека Александра, вино боја која дава едноставност. Како што може да забележите оваа сезона длабоко V, дали од предната или задната страна на фустанот, е голем тренд. Самата едноставност и елегантност на фустаните даваат можност да се истакне нактитот,односно  поголеми  обетки , или пак елегантна нараквица со бисери или дијаманти.

d2a2

Cocktail dress ot afternoon wedding dress is a dress designed for elegant events, just like wedding. This summer  Fashion DNA is sharing a dose of elegance, in a special occasion, for Daniela’s sister wedding. Dresses are designed by themselves. Daniela decided to go with contrast between yellow and black&white colors, while Aleksandra choose a wine color that gives simplicity. As you may notice this season, deep V, whether in the front or in the back of the dress, is a big trend. With dresses like these, you can add rich earrings or an elegant bracelet with pearls or diamonds.

1

Elegance is the only beauty that never fades,

Fashion DNA.

Advertisements

The future is today – DGjurovska l Fashion DNA

Standard

17 15 24 11 Оваа година традиционално на Технолошко Металуршкиот факултет каде студира Даниела се одржа модна ревија во која за прв пат таа се покажа во улога да дизајнер. Темата на ревијата беше “Иднината е денес”. Даниела како инспирација ја зеде галаксијата која ја долови со рачно боење на материјалот. Во врска на накитот тој беше изработен од безопасни игли кои беа прикажани во една друга димензија. Моделите со моден едиторијал ви овозможуваат да ја видите нејзината работа одблизу. Александра заедно со Теодора одлично се вклопија во “приказната” и ги прикажаа моделите во право светло. Покрај изработка на рачно боените модни додатоци ова се први модели зад кои стои Даниела. Дел од фотографиите од самата ревија може да погледнете ТУКА.

78 14 10 9Traditionally, as every year, the Faculty of Technology and Metallurgy – where Daniela studies – had another fashion runway. On that runway Daniela, for the first time, took the role of a designer. The theme was “The Future is Today”. Daniela was inspired by the galaxy, which she reflected by painting the material by herself. The jewelry on the other hand was created with safety pins, shown in a different dimension. The models in this editorial are giving you the opportunity to see her work up-close. Aleksandra and Teodora fit perfectly in the “story” and showed the models as they should. Despite the fact that she hand made the colored accessories these are all in general the first Daniela’s models. You could see the pic from the runway right here!

1615

13

Be a star, part of our galaxy!

DNA.

Serenity glow l Fashion DNA & EZ

Standard

dna-3 dna-7dna-12 dna-1nmhhhdna-5

Веќе добро познатата дизајнерка Евгенија Зафировска и девојките од Fashion DNA во повторна соработка. Овој пат инспирацијата за моделите и чантите биле полукружните форми. Пастелните розе нијанси кои се совршени за летната сезона совршено се вклопија со локацијата и самиот концепт на фотосесијата. Минималистичкиот крој е она што совршено го опишува нејзиниот стил на работа. Во прилог можете да го погледнете и краткото видео кое е еден вид новина на самиот блог и можеби почеток за нов начин на промоција на истиот.

dna-9 dna-2 bghdna-6

Evgenija Zafirovska, an already well known designer and the girls from Fashion DNA are once again collaborating! This time, the inspirarion for the models and the purses were the semicircle shapes. The pastel pink shades are perfect for the summer season and were a perfect fit for the location and the whole concept of the photo session. Evgenija’s style is perfectly described as minimalistic! You can also look at the video attached, as something new and fresh on this blog, and possibly, a new way for promotion of it.

dna-8dna-4

dna-10dna-13dna-11

PURE FASHION,

DNA.

Not by eyes, by heart – Paratissima l Fashion DNA

Standard

DSC_1691

DSC_1694

Во склоп на Paratissima, на работилницата кај Теа, вториот тим со Александра беше составен од Надица Весова, љубител на модата, Мелани Димиртовска, моден дизајнер, и Мартин Мицев, графички дизајнер. Идејата дојде од страна на Надица, со што требаше да се одбере outfit со затворени очи од нејзината облека и креациите на Мелани.За време на настанот, како учесници добивме шанса тимски да создадеме уникатен блог-пост кој ќе носи своја порака.

Облеката не треба да се доживее само визуелно, туку и со друго важно сетило – допирот. Освен што таа и` пренесува порака на околината, облеката има директен контакт врз кожата и придонесува кон тоа како ќе се чувствува оној што ја носи. Затоа направивме еден експеримент: парчињата облека ги избра Мартин, со црн превез на очите и само со помош на допирот, а потоа од нив го формиравме стајлингот.

Ако до сега “…изгледа како да бирала облека со затворени очи“ важеше за негативна критика – фотографиите докажуваат дека оваа фраза може да почне да се користи како комплимент.

DSC_1674DSC_1722

DSC_1701

Within Paratissima,at the Thea’s workshop, the second team,Aleksandra’s, was composed of Nadica Vesova, a lover of fashion, Melanie Dimirtovska, fashion designer, and Martin Micev, graphic designer. Nadica came up with an idea, that we should try out picking an outfit with the eyes closed, from the pile of her clothes and Melani’s designs. During the event, participants got a chance as a team to create a unique blog post that will carry a message.

Clothing should be experienced visually, but also with other important senses – touch sensation. Except that it carries a message for the environment, clothing has direct contact on the skin and contributes  how feels the one that wears it. So we did an experiment: clothing pieces selected by Martin, with the black veil of eyes and just by using touch, we formed a styling.

If until now “… it looks as if she was dressing herself with her eyes closed“ was attached to negative reviews – the pictures show that this phrase can begin to be used as a compliment.

DSC_1714

DSC_1709

FASHION IS ART,

DNA.

Sustainable fashion – Paratissima l Fashion DNA

Standard

1A3A

2A

5A6A

4AВо склоп на второто издание на Паратисима која започна на 12 јуни и ќе заврши на 14ти истиот месец се одржува работилница за модни блогери предводена од блогерката Теодора Митровска. На работилницата се дискутира за повеќе теми кои ги засегаат модните блогери и на истата учествуваат и личности блиски до модата како модни дизајнери, фотографи или едноставно љубители на модата кои би сакале да го погледнат процесот на создавање на еден моден пост. Во склоп на работилницата сите присутни беа поделени во тимови и овој пат девојките од Fashion DNA работеа во различен тим се со цел да сите меѓу себе се обидат да направат пост кој ќе пренесе одредена порака без претходно да се познаваат лично. Даниела беше онаа која во својот тим ги имаше српската дизајнерка соптвеник на брендот Charlie Fat Cat и Кате Колчаковска која е љубител на модата и се покажа како доста умешен фотограф. Темата на самиот пост во тимот се “роди” спонтано. Тргнувајќи од фактот дека во тимот имаше дизајнер беше одлично бидејќи самата тема произлезе од нејзината работа. Нашата тема за постот е всушност начинот на кој што дизајнерите би можеле да изградат една одржлива мода, тоа би значело како би ги искористиле парчињата материјал од претходните колекции на пример за нови модни парчиња или како од различни парчиња облека пример панталони или блуза чиј дезен не ви се допаѓа би го искористиле материјалот и во склоп со други материјали би направилe нешто ново со дизајнерски потпис. Дизајнерката во текот на создавањето на постот кажа дека инспирацијата за “одржлива мода ” ја добила од дизајнерката која дел од колекциите ги правела само од правоаголни парчиња материјал што дозволува да при остаток на некои парчиња се создаде на пример чанта како оние на сликите или можеби друго модно парче. Со оваа работилница се дава можност за размислување надвор од “кутијата” и споделување на искуства и пред се пренедување на одредена порака на самите читатели.

8A9A

7A

The second edition of the Paratisima that began on June 12, and ends on June 14 includes a workshop for fashion bloggers, leaded by the fashion blogger Teodora Mitrovska. During the workshop there was a discussion on many topics that bloggers are affected by. Many persons participated at the workshop, persons closely linked to fashion – being fashion designers, photographers or simply lovers of fashion. All together persons that would like to explore the process of creating a post on a blog. The participants at the workshop were divided in teams, so this time the girls from Fashion DNA worked separately, in a different team. The main goal was for everyone to try to create a post on a blog, without actually knowing each other. Daniela was in the same team as the Serbian fashion designer – owner of the CharlieFat Cat brand, and Kate Kopchakovska – fashion lover and an excellent photographer. The topic of their post arouse spontaneously. Namely, the fact that they had a designer in the team brought a great opportunity for a post regarding her work. The topic for the post was actually gravitating over the way that the designers can built a sustainable fashion, which would show how can they use old fashion pieces for new creations, or for example to show the readers – how to use pants or a shirt with a print you don’t like to create something with your own fashion signature on. Throughout the creation of the post the designer explained that the inspiration for a sustainable fashion comes from another designer whose creations are only from rectangular pieces. That way, whatever material is left can be used for another piece such as the purses on the pics or whatever else. This workshop gives possibilities for thinking out of the box, and sharing experiences with the readers especially!

10A11A

13A12A

14A

15A

CROSSOVER l Emi Noris & Fashion DNA

Standard

6

1 (3)SAM_1783

SAM_2083SAM_2057

Fashion DNA уживаат во соработката со дизајнери кои одлично си ја знаат работата и отскокнуваат од “толпата”. Овој пат повторно во соработка со Еми Норис со која Fashion DNA ја оствари нивната прва соработка а воедно и промоција на блогот . Fashion DNA со минималистички црни комбинации каде смелите парчиња накит го “диктираат” аутфитот. Секое парче е уникатно и рачно изработено давајќи му нова димензија на накитот со употреба на невообичаени материјали. Новата колекција на Еми Норис и прилега на една современа самоуверена жена со edgy стил. Повеќе фотографии на приложениот линк CROSSOVER.

SAM_2000

138

Fashion DNA are enjoying their cooperation with the designers, especially bearing in mind that they are great at what they do and they separate them self from the others. The first designer they collaborated with was Emi Noris with whom they had an promotion of their blog, and now the cooperation goes on. Fashion DNA had favor the minimalism, which is why they had simple black pieces with bold jewelry that actually “dictates” the whole outfit. Every piece is unique and hand-made, and every piece opens new dimensions when it comes to the creation of jewelry with unusual materials. Emi Noris’s new collection is suited for a confident, modern woman with edgy style. Look at the pics at the link attached. CROSSOVES

7

1 (2)SAM_2084bnn

SAM_1875FUNK AROUND THE NECK

DNA.

Men’s Fashion – DGjurovska l Fashion DNA

Standard

11 (2)b

22 (2)

3 (3)3

По кратка пауза Даниела повторно се враќа со нови рачно исцртани модни парчиња. Овојпат вниманието е на машката мода. Краватите и лептир машните кои сами по себе можеби се за некоја посвечена прилика но со интересен дезен и искомбинирани во кежуал варијанта, оние “похрабрите” можеби би ги носеле и секојдневно. Александра овојпат позади објективот во улога на фотограф што е една од работите кои и се пасија. Благодарност до Никола Иловски кој одлично ја заврши својата работа, со помош на Fashion DNA осмислија неколку предлог аутфити.

За повеќе информации во врска со дезените и каде може да ги набавите истите на приложениот линк. DGjurovska

77 (3)jjk

44 (2)

Daniela is back after a short break, and this time with new hand-made fashion products. This time the focus is on the man-wear. Ties and bow ties that maybe, by them self, are more suited for formal occasions, but with interesting print and combined with casual wear so that the “braver” guys would wear them on a daily basis. This time, Aleksandra was behind the objective as a photographer. Photography is indeed one of Aleksandra’s passions. Thanks to Nikola Ilovski, who made a great job coming up with outfits together with Fashion DNA. 
For more information regarding the prints and regarding the purchasing of these creations look at the link attached! DGjurovska

55 (2)

5 (3)66 (2)

6 (3)

Tie or Bow Tie?

DNA.